10 любопитни факти за акарите

07.05.2019 12:10:32

10 любопитни факти за акарите

Домашният акар е малко паякообразно животно, представител на разред Акари, което живее в т.нар. домашен прах в човешките жилища. Счита се за един от най-честите ‎причинители на астма по целия свят.

 

Ето защо, лягайки и в най-красивата спалня, ако не изберем правилния матрак можем много сериозно да навредим на здравето си.

Представяме ви десет факта, които може би не знаете за малките вредители.

 

Факт 1: Акарите се размножават на места, където човекът прекарва по-голяма част от времето, като например дивана или леглото в спалнята, възглавниците, килимите.

 

Факт 2: Алергичните реакции, от които страдат много хора, са причинени не от самите акари, а от техните изпражнения.

 

Факт 3: Основната причина те да се размножават е влагата и топлината. Тя е най-голямата предпоставка у дома да се появят акари. Чувстват се най-комфортно при над 25°C и 75% относителна влажност.

 

Факт 4: Не можем да ги забележим с невъоръжени око. Толкова са малки, че в един грам прах се съдържат между 2000-5000 индивида.

 

Факт 5: Акарите са социални същества, които се движат на групи, в търсене на органична материя и висока влажност, където да се размножават.

 

Факт 6: Най-лесният начин да се отървете от акарите е веднъж в седмицата да изпирате спалното бельо с гореща вода, редовно да почиствате с прахосмукачка и да проветрявате помещенията всекидневно.

 

Факт 7: Акарите могат да причинят кожни алергии и обриви като екзема и сърбеж по кожата на цялото тяло.

 

Факт 8: Можете лесно да ги пренесете от една в друга стая чрез смяна на спалното бельо и дори чрез дрехите.

 

Факт 9: Хранят се основно с мъртва човешка или животинска кожа, която пада от нас самите. На ден, от човек пада по 1,5 г кожа – количество, което е достатъчно да изхрани около 1 милион акари.

 

Факт 10: Периодът, в който акарите се размножават най-усилено е когато е влажно и топло – най-често през месеците юли и август.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезно

Полезно

10 любопитни факти за акарите

10 любопитни факти за акарите

Домашният акар е малко паякообразно животно, представител на разред Акари, което живее в т.нар. домашен прах в човешките жилища. Счита се за един от най-че Домашният акар е малко паякообразно животно, представител на разред Акари, което живее в т.нар. домашен прах в човешките жилища. Счита се за един от най-че 2019-05-07T12:10:33+03:00 10 любопитни факти за акарите

<p>Домашният акар е малко паякообразно животно, представител на разред Акари, което живее в т.нар. домашен прах в човешките жилища. Счита се за един от най-честите &lrm;причинители на астма по целия свят.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ето защо, лягайки и в най-красивата спалня, ако не изберем правилния матрак можем много сериозно да навредим на здравето си.</p> <p>Представяме ви десет факта, които може би не знаете за малките вредители.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 1:</strong>&nbsp;Акарите се размножават на места, където човекът прекарва по-голяма част от времето, като например дивана или леглото в спалнята, възглавниците, килимите.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 2:</strong>&nbsp;Алергичните реакции, от които страдат много хора, са причинени не от самите акари, а от техните изпражнения.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 3:</strong>&nbsp;Основната причина те да се размножават е влагата и топлината. Тя е най-голямата предпоставка у дома да се появят акари. Чувстват се най-комфортно при над 25&deg;C и 75% относителна влажност.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 4:</strong>&nbsp;Не можем да ги забележим с невъоръжени око. Толкова са малки, че в един грам прах се съдържат между 2000-5000 индивида.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 5:</strong>&nbsp;Акарите са социални същества, които се движат на групи, в търсене на органична материя и висока влажност, където да се размножават.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 6:</strong>&nbsp;Най-лесният начин да се отървете от акарите е веднъж в седмицата да изпирате спалното бельо с гореща вода, редовно да почиствате с прахосмукачка и да проветрявате помещенията всекидневно.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 7:</strong>&nbsp;Акарите могат да причинят кожни алергии и обриви като екзема и сърбеж по кожата на цялото тяло.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 8:</strong>&nbsp;Можете лесно да ги пренесете от една в друга стая чрез смяна на спалното бельо и дори чрез дрехите.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 9:</strong>&nbsp;Хранят се основно с мъртва човешка или животинска кожа, която пада от нас самите. На ден, от човек пада по 1,5 г кожа &ndash; количество, което е достатъчно да изхрани около 1 милион акари.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Факт 10:</strong>&nbsp;Периодът, в който акарите се размножават най-усилено е когато е влажно и топло &ndash; най-често през месеците юли и август.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки